|
Post by Tulevaisuusopisto ry on Oct 22, 2022 19:39:34 GMT
Nykyisin yleisimmissä käytetyissä PBR malleissa leväneste kulkee putkien sisällä. Ongelmina ovat kaasujen vaihtuminen ja valon tasainen jakautuminen.
Kehittelemässäni mallissa putket eivät ole täynnä nestettä, vaan levä on kouruissa joita on päällekkäin. Levä menee kouruissa ohuena n. sentin paksuisena kalvona, kourut ovat pienessä kulmassa joten leväneste valuu kourulta toiselle ylhäältä alas. Alhaalta se taas pumpataan kourusysteemin yläpäähän.
Tämä ratkaisee valon jakaantumisen ja kaasujen vaihtumisen ongelman. Koska levä on ohuean kalvona, valo läpäisee sen hyvin ja kaasut vaihtuvat tehokkaasti, varsinkin kourujen päässä missä leväneste tippuu kourulta toiselle kuin pienessä vesiputouksessa.
Alustavien testien mukaan spirulina on niin herkkä, että pieni kalvopumppu tuhoaa sen. Spirulinan kasvatukseen tarvitaan siis esim. kalanpoikasten siirtoon tarkoitettu hellempi pumppu.
Pienelläkin pumpulla voisi kasvattaa chlorellaa, koska sen solurakenne on pyöreä ja soluseinä kestävää selluloosaa. Spirulina on pitkulainen ja sen soluseinä lähinnä herkkää proteiinia.
Seuraavaksi ajattelin testata systeemiä chlorellalla. Jos saadaan hyviä biomassoja, niin systeemiä voisi skaalata. Seuraavan prototyypin tilavuus olisi n. 5 litraa.
|
|