|
Post by Tulevaisuusopisto ry on Oct 22, 2022 22:28:56 GMT
Spirulina tarvitsee optimaaliseen kasvuunsa n. 5 kertaa vähemmän valoa kuin kasvit. Viljelykasvien pääasiallinen tehokkuus yhteyttämisessä on vain 1-2 % luokkaa, levällä se taas voi olla 11%. Kasvit siis kasvavat parhaiten 10 tuhannessa luxissa, spirulina 2000 luxissa.
Valon spektrillä eli värillä on väliä. Huonoiten spirulina kasvaa sinisessä valossa, parhaiten punaisessa. Eri valon taajuuksilla voidaan stimuloida eri yhteyttamispigmenttien määrää. Nämä pigmentit kuten phycocyanin, ovat erittäin terveellisiä ja jopa lääkinnällisiä ihmisille.
Valon välkytyksellä on havaittu olevan suotuisa vaikutus levän kasvuun. Välkyttämällä 10 tuhannella hertsillä LED valoja, voidaan sekä säästää sähköä että lisätä biomassaa.
Välkytyksen virtapiiri ei saa olla monimutkainen ja kallis. Mietin vielä mikä olisi yksinkertaisin ja edullisin malli, mutta Joule thiefin kaltainen virtapiiri voisi olla paras.
Välkyttämällä valoa paras hyöty saadaan kun duty cycle on 10-20% tarkoittaen että yhden välkähdyksen aikana LED on pimeänä 80-90% ajasta.
Tästä syntyy siis suoraan 80-90% sähkönsäästö, tietenkin välkytystä ohjaava virtapiiri vie jonkin verran sähköä.
|
|